Pesten

PESTEN

 

Wat is dat toch onder mensen. Waarom in vredesnaam een ander onderuit halen, negeren, vals over roddelen of kleineren? En wanneer u denkt dat met deze opsomming de lading wel gedekt is moet ik u helaas teleurstellen, er zijn nog veel meer misselijke gedragingen waarbij de ander ongelofelijk veel pijn gedaan wordt.

 

Momenteel kom ik jongeren tegen die bijzonder gehinderd worden door ervaringen uit zowel het verleden als uit het nu. Die niet meer weten hoe zich in de maatschappij staande te houden. Het vertrouwen in de omgeving en, nog veel erger, in zichzelf kwijt zijn. Jongens en meisjes die hun talenten niet durven te ontplooien vanwege de idio(o)t(en) die ze heeft doen geloven niks waard te zijn. Jongeren die dagelijks geterroriseerd worden door leeftijdsgenoten. Ouders die in wanhoop ook niet meer weten wat te moeten doen omdat hun zo bijzondere, mooie, talentvolle zoon of dochter een doelwit is. Die telkens tegen gesloten deuren aanlopen en hun kind dieper in een depressie zien wegduiken.

 

Wanneer de stap genomen is om in mijn spreekkamer plaats te nemen, is één van de eerste zinnen die dan uitgesproken wordt veelal “het ligt ook allemaal aan mij want ik kan niet voor mezelf opkomen” of  “eigenlijk hebben ze wel gelijk hoor, ik kan ook niks”. En vervolgens zie je persoon tegenover je steeds kleiner worden en de meegekomen ouder steeds machtelozer.

 

Helaas is een gedachte dat het slachtoffer het er wel zelf naar gemaakt zou hebben. Maar waar is het inlevingsvermogen, het “wat ge niet wilt dat u geschiet, doet dat ook een ander niet”?

 

 

Zoveel talent gaat verloren doordat zelfvertrouwen en eigenwaarde wreed is ontnomen. Dat kunnen we toch niet toestaan?